Antagelser der ikke holdt vand

Når man laver slægtsforskning, bliver man nød til at have noget at søge ud fra. Det gælder om at samle alle de puslebrikker man kan finder, og så se om man kan lægge puslespillet korrekt. Om det er muligt at forbinde alle de løse tråde.

Det er naturligvis forkert at lave antagelser. For når vi tale om begrebet ‘forskning‘ så handler det om, at basere sin viden på den tilgængelige og mest valide dokumentation der findes. Her har de officielle, offentlige noteringer høj prioritet, fx. folketællinger, kirkebøger og (bo-) skifte-noteringer. Private noter fra familiemedlemmer er gode, men kan være unøjagtige og ligefrem ukorrekte, fx “Min farfar sagde altid, at vores slægt var kongelige”. 🙂

Ud fra de opdagelse jeg fandt, testede jeg forskellige scenarier af, inden jeg fandt de rigtige grene på Thranum slægtstræet. Det er en del af legen, og det der gør slægtsforskningen sjov, men også svær og kompliceret. Her er nogle af mine antagelser, der viste sig ukorrekte.


Forkert antagelse: Anders Thranum er far til Niels Thranum

Ud fra de oplysninger jeg havde på det tidspunkt, vidste jeg, at Niels Thranum var købmand i Aalborg, og er født ca. 1760. Jeg vidste også, at han måske hed Niels Tranum (uden H), eller måske Niels Nielsen Tranum.

I min søgning fandt jeg en Anders Thranum, der fik tre børn med Mette Pedersdatter: Ingeborg (født 09-04-1758), Niels (født ca. 03-04-1760) og Christen (f. 25-04-1762). Bemærk at Niels netop er født i 1760, så kunne det være ‘min’ Niels Thranum? De tre børn er dog født i Thisted, hvilket er et stykke fra den Thranum familie jeg på det tidspunkt havde kortlagt.  

Antagelsen var forkert.
Min Niels Nielsen Tranum er søn af Nielsen Nielsen Kirk.


Forkert antagelse: Niels Thranum har en datter, Ane Marie Nielsdatter (f. 1788)

 Jvf. en kirkebog deltager faren Njels Njelsen Tranum, Aaby til datterens vielse. Det betyder, at Ane Marie Nielsdatter, født ca. 1788, er datter af Njels Njelsen Tranum.  

Det troede jeg måske var den Niels Thranum fra mit slægtstræ. Ved grundigere læsning fandt jeg ud af, at vielsen skete i 1815. Niels Tranum fra mit slægtstræ døde i år 1807. Så der er tale om en anden Njels Njelsen Tranum. Det er ikke ‘min’ Niels Thranum.

Antagelsen var forkert.    


Forkert antagelse: Niels Nielsen Tranum blev døbt i Hallund Sogn 

Jævnfør en slægt jeg fandt på MyHeritage, så fik Niels Nielsen flere børn. Hvilket er korrekt.
Den ene er anført som Niels Nielsen, hvilket er korrekt. 
Men der er dog IKKE tale om den Niels Nielsen med stednavn Tranum som efternavn, der er på mit direkte slægtstræ. Den ‘rigtige’ Niels i mit slægtstræ er født i Tranum Sogn, læs mere om Niels Nielsen Tranum eller på min slægtsside på MyHeritage   

Niels dåb den 04-05-1760. Han er døbt Niels med patronym Nielsen (Et patronymisk efternavn er et efternavn, der stammer fra faderens fornavn eller en patrilineær forfader). Kilde: Kirkebog for Hallund Sogn, Hørring, opslag 62 af 264. Tekst i kirkebog. Tekst i kirkebogen: 

4. maj 1760. Hallund Sogn, Hjørring Amt. (4. Søndag efter påske (Cantate Dominica)).
Fader: Niels Nielsen paa Heeden og Anna Christiansdatter. Barn NIELS. Faddere: Jens Jensen. Jens Nielsen. Heile Nielsen. Johanne Christensdaatter. Else Terkelsdaatter.

Den ‘rigtige’ Niels i mit slægtstræ er født i Tranum Sogn, læs mere om ‘den rigtige’ Niels Nielsen Tranum eller på min slægtsside på MyHeritage   

Dåb af Niels Nielsen, søn af Niels Nielsen paa Heeden og Anna Christiansdatter.
Dåb af Niels Nielsen dåb – NB! Dette er IKKE Niels Nielsen Tranum.
4. maj 1760. Hallund Sogn, Hjørring Amt. (4. Søndag efter påske (Cantate Dominica)).
[Forældre] Niels Nielsen paa Heeden og Anna Christiansdatter.
Barn NIELS.
Faddere: Jens Jensen. Jens Nielsen. Heile Nielsen. Johanne Christensdaatter. Else Terkelsdaatter.